Anunt: Anunt cu privire la reluarea procesului de colectare selectiva
IMG-LOGO

In atentia locuitorilor Municipiului Codlea

Aducem in atentia dumneavoastra o problema de actualitate a ceea ce se refera la colectarea si depozitarea deseurilor municipale sortate in vreme de pandemie si consecintele suportate de societatea noastra in aceasta perioada.

Incepem prin a va spune ca in data de 11.03.2020, am incheiat un contract cu societatea reciclatoare PROGREEN TAT S.RL, inregistrat sub numarul 989/11.03.2020, firma care urma sa preia deseurile selective colectate de Servicii Magura din Comunele Dumbravita, Holbav si Municipiul Codlea.

Pe perioada pandemiei, mai exact din data de 20.03.2020, firma PROGREEN S.R.L si-a suspendat activitatea, urmand ca toate deseurile colectate sa fie depozitate temporar in hala primita in administrare din partea U.A.T Codlea, aflata pe Platforma Magura. Au fost contactati telefonic in nenumarate randuri iar acestia au motivat suspendarea activitatii prin aflarea in faza de autorizare a noului punct de lucru aflat in localitatea Zarnesti.

Dorim sa mentionam ca s-a tinut legatura in permanenta cu Liga Citadina a Serviciilor Publice si Comunale din Romania, pentru a cauta solutii optime aferente acestei perioade cauzate de aparitia virusului COVID-19.

Analizand situatia de la nivel national a firmelor reciclatoare de preluare a deseurilor selective din majoritatea judetelor, am observat faptul ca acestea si-au intrerupt activitatea avand astfel de suferit atat ei cat si toate firmele de salubritate care asigura colectarea separata a deseurilor.

In tot acest timp utilizatorii casnici au continuat activitatea de sortare a deseurilor municipale, ceea ce ne-a bucurat enorm de mult, dar cantitatile colectate erau insemnate si astfel capacitatea de stocare a halei urma sa ajunga pana la refuz. A vand acest impediment ne-am aflat in imposibilitatea de a mai stoca deseurile selective, neexistand un alt spatiu de depozitare, am ales ca sa colectam deseurile selective impreuna cu cele menajere, crescand totodata si cantitatea de deseu menajer transportata la FINECO. Marindu-se cantitatea de gunoi menajer a crescut si costul facturii pentru depozitarea acestora la depozitul ecologic FINECO Brasov, unde pentru o tona, pretul este de 83,58 lei la care se adauga contributia pentru economia circulara de 80 lei/tona, in total 163,58 lei/pret fara TVA- 194,66 pret cu TVA/tona.

Referitor la incasarea subventiei firma PROGREEN TAT S.R.L, nu a putut raporta cantitatile de deseuri reciclabile catre OIREP-ul ales de catre U.A.T Codlea, respectiv Ecosmart Union S.R.L., circuitul fiind astfel intrerupt, iar societatea noastra nu a obtinut nici un venit de pe urma deseurilor selective.

Pentru ca eforturile cetatenilor sa nu fie in van, am apelat la serviciile societatii REMAT MUELLER – GUTTENBRUNN S.R.L din Codlea, pentru preluarea deseurilor din carton pe care am fost nevoiti sa le sortam deoarece societatea noastra colecteaza de la utilizatorii casnici cartonul amestecat impreuna cu hartia, iar firma mentionata preia numai deseurile din carton, aceste au fost transportate la sediul acestora cu autovehiculul din dotare. Contractul incheiat cu firma respectiva este in curs de semnare.

Referitor la celelalte deseuri selective, pet-uri , sticla+metal, hartie, mentionam ca facem eforturi pentru a cauta alte firme reciclatoare care sa le poata prelua.

Prin prezenta, dorim a va expune opinia noastra, referitoare la disconfortul creat utilizatorilor casnici, care au sortat deseurile conform cerintelor noastre, precum si modalitatea in care s-a desfasurat intreaga activitate care a tinut de colectarea deseurilor selective.

Nu in ultimul rand facem mentiunea ca in prezent suntem in cautarea unei firme care sa ne preia deseurile selective pe cele 3 fractii.